Twitch Bit Listesi

Dünyanın en büyük yayıncı platformu Twitch 2021 yılının son günlerinde bit skandalı ile sarsıldı. Sevilen yayıncıların bazıları fake bit olayına karışmış ve haksız gelir elde etmişti. Twitch Bit Listesi de açıklandı. Olaya karışan çok sayıda ünlü yayıncı ve e-sporcu da var.

Twitch Bit Listesi öncesinde Twitch bit olayı nedir? Kısaca bahsetmek gerekir. Organize bir ekip Twitch yayıncıları ile iletişime geçerek çalıntı kartlar ile ya da farklı sistemler ile yapay bir reklam sağlayarak yüksek gelirler vaat ediyorlar. Gerçek dışı olan bu reklam ve izlenmeler sonucunda Twitch yayıncılarına da yüklü miktarda para veriliyor. Bu illegal anlaşmayı kabul eden yayıncılar kendilerine bağış olarak gelen paranın bir kısmını bu illegal çeteye geri gönderiyor. Çete hiçbir şey yapmadan ellerinde bulunan çalıntı kredi kartları ile kara para aklamış oluyor. Yayıncılar ise aklanan bu kara parada rol oynuyor ve suç işliyor.

Twitch Fake Bit Listesi

Twitch bit listesinin ayyuka çıkmasından sonra emniyet de harekete geçti ve bir operasyon başlatıldı. Özellikle internet ortamında kredi kartını kaptıran çok sayıda mağdur adını bile duymadıkları Twitch platformu için ödeme yapıldığını öğrenince şok oldu. tecoNe, brasco, farewell, Logicman, Revanche, Japone, Brasco, Lahza, The Cady, bacyx, lurzy gibi oldukça önemli isimler var. Aralarında çok sayıda e-sporcunun da yer aldığı bit listesinde konunun ortaya çıkması ile bazı yayıncılar açıklama yaparak kendilerini savundu.

Twitch Bit Dolandırılıcılığı Listesi

Twitch verilerinin çalınması ile birlikte Twitch bit yolsuzluğu yapanların listesi de internet ortamına sızdı. Bit ile alakalı miktar ve TL bazından ne kadar bir ücret olduğunu aşağıda görebilirsiniz.

100 bit: 12 TL

500 bit: 58 TL

1,500 bit: 165 TL

5,000 bit: 533 TL

10,000 bit: 1043 TL

25,000 bit: 2550 TL

Twitch de yayıncılara uygun zamanlarda atılan yüksek rakamlardaki bitler kısa sürede nakite çevriliyordu. Paraya çevrilmesinin ardından ise illegal çete ile anlaşan yayıncılar bu paranın bir kısmını kripto para, Papara ya da farklı ödeme yöntemleri ile bu çeteye geri veriyordu. Ortaya büyük bir yolsuzluk ve kara para aklama girişimi söz konusu oldu.